125 jaar

De “Automobile Club des Flandres” werd opgericht in 1899 in Gent als een onafhankelijke lokale afdeling van de Automobile Club de Belgique. Vandaag, 125 jaar later, is het de enige overblijvende club van de gelijkaardige clubs die opgericht zijn in Brussel, Luik en Antwerpen. Ondanks de sterk veranderde leefwereld, is het doel is nog steeds om de liefhebbers van auto’s te verenigen.

Daarom organiseert de Koninklijke Automobiel Club der Vlaanderen op zaterdag 8 juni 2024 een viering van 125 jaar vooruitgang van autotechniek. Het doel is een bont gezelschap van auto’s te verenigen van de voorbije 125 jaar die samen op tocht gaan in de regio Gent.


Ochtend

Start en einde van de rondrit is aan het Kasteel van Zwijnaarde. Als er historische auto’s komen die vervoerd worden op een aanhangwagen, kan deze hier veilig geplaatst worden doorheen de dag.
Kleine rondrit in regio Gent (60-tal kilometer).
Onderweg stoppen we voor een gezellige picknick.
Het thema van de rally is het oprichtingsjaar van de RACF 1899, dus Belle Epoque kledij of aanverwante zijn welkom.

Namiddag

Rit van Zwijnaarde naar het historische centrum van Gent. We gaan op stap naar de roots van onze club. Onderweg komen we langs enkele historische plaatsen voor de RACF. We gaan verder naar het oude justitiepaleis van Gent op het Koophandelsplein, waar we de auto’s van vóór 1970 op een beveiligde parking voor het gebouw plaatsen. Hier worden de auto’s aan het grote publiek getoond om iedereen te laten meegenieten van dit stuk automobiel erfgoed.

Tijdens dit toonmoment kunnen de deelnemers verschillende historische locaties bezoeken. Zo opent Hotel d’Hane-Steenhuyse in de Veldstraat zijn deuren, en kan men het Huis Arnold Vander Haeghen gaan verkennen. Ook worden in de Wolweverskapel foto’s uit het RACF-archief tentoongesteld van in de tijd dat het nog de locatie van de garage van de RACF was, meer dan 100 jaar geleden

Avond

’s Avonds worden de deelnemers verwacht voor een galadiner. Deze gaat door aan de overkant van het water van het oude justitiepaleis in de Recollettenlei nummer 3. In deze locatie van de Cercle Royal Artistique et Littéraire (CRAL) genieten we van een uitgebreid 3-gangen galadiner.
Ook is er een lezing van een interessante spreker uit de autosector.

Inschrijving

Er kan los van elkaar voor de 3 dagdelen ingeschreven worden.


Ochtendrally

Iedere auto is welkom voor deelname aan de rally.
Ontbijt voor 2 personen, roadbook, technische assistentie, vouchers voor bezoeken in de namiddag in Gent, rallyplaat

Voor de picknick in Belle Epoque stijl maken we het gezellig en brengt iedereen zelf mee qua eten en materiaal (dekentje, tafel, stoelen, …) wat ze nodig achten.

Rit naar Gent

Bedoeling is om de evolutie van de auto doorheen de jaren te tonen. Daarom ligt de focus voor de tocht naar Gent op zoveel mogelijk verschillende modellen van de laatste 125 jaar, beperkt tot vóór 1970 (datum van marktintroductie van de auto).

Andere auto’s kunnen ook deelnemen aan de tocht naar Gent, maar hiervoor voorzien we geen parkeerplaats voor het oude justitiepaleis en worden verzocht een andere parkeerlocatie te zoeken.

Om de kosten te dekken die gepaard gaan met binnenrijden met een oude auto in de Gentse LEZ-zone, vragen we een deelnameprijs van €30 per auto. Dit kan ook gevraagd worden voor de iets recentere auto’s die niet voor het justitiepaleis mogen staan.

Galadiner

Er is een strikte beperking in het aantal deelnemers. De einddatum voor inschrijving is 1 juni 2024.